CON PILOTO DIESTRO, NO HAY MAR SINIESTRO

dimecres, 23 de setembre de 2015

Canvi de cambrer

Essent Alumne de Nàutica, el que als barcos anomenen l’Agregat, de la M/N Delfín del Tirreno, allà per l’any  1.976, recordo la següent anècdota que tot seguit explicaré,

Jo ja devia dur un parell de mesos a bord quan es va produir la substitució del cambrer del barco, per fer el relleu de vacances, per un altre de molt jove i que va resultar que era el seu primer embarcament. Les funcions d’aquest eren a més de servir els àpats a la cambra d’oficials, la neteja dels camarots, lavabos i zones comuns del barco, així com la substitució un dia a la setmana de llençols i tovalloles de tota la oficialitat.


Aquesta substitució es produïa els diumenges, dia en que per la línia regular que teníem, ens trobàvem navegant davant les costes  Kenitra al Marroc, i així es feia setmana rere setmana, sense cap mena de variació. Per això em va sobtar quan al acabar la meva guàrdia a les 12.00 i abans de anar al menjador a dinar (tinc que recordar que els horaris dels barcos son força diferents als de terra), vaig passar pel meu camarot a deixar el meu aparell de ràdio (imprescindible a tots els ponts de comandament) i rentar-me les mans, i adonar-me de que no m'havien canviat ni llençols ni tovalloles.

M/N Delfín del Tirreno, vista de la coberta des del pont 

Quan en el menjador em trobo al Primer Oficial, li vaig preguntar si havia hagut algun problema amb la roba dels camarots, per que a mi no m’havien canviat res.

Molt sorprès, el Primer Oficial em va respondre que no i que en faríem cinc cèntims amb el cambrer quan servís el dinar.

Efectivament, ja assentats a taula i quan el cambrer es disposava a servir el primer plat (sempre potatge) en Jaume (1er Oficial) li pregunta,

-         -  ¿Leandro, no ha cambiado Vd., las sábanas y toallas al alumno?

La resposta va ser instantània i amb cara de sorpresa per part del cambrer,

-          - Ah!!! Pero al alumno también se le cambian las sábanas?